Свързани новини

06.11.2020 09:45

15% отстъпка от таксата, ако искът е подаден онлайн. Връчването на адвокат – само електронно

Видян 2481 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавната такса за делото да се намалява с 15%, ако исковата молба е подадена чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), съобщава news.lex.bg. На адвокатите, нотариусите, частните съдебни изпълнители, държавата и общините да се връчва само електронно.

Това предвиждат част от промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързани с въвеждането на електронното правосъдие, които Министерството на правосъдието огласи днес за обществено обсъждане.

Идеята на ръководеното от Десислава Ахладова ведомство е в чл. 73 ГПК да се създаде нова ал. 4, с която първо да се задължат съдилищата да осигурят на страните възможност за плащане на таксите по електронен път, а след това се регламентира, че ако молбата е подадена в електронна форма в ЕПЕП, дължимата държавна такса се намалява с 15 на сто.

При оттегляне на съгласието за връчване на книжа по делото по този начин, ищецът ще има една седмица, за да довнесе разликата до пълния размер на държавната такса.

Практиката гражданите и бизнесът да бъдат стимулирани с по-ниски такси, за да използват електронни услуги, работи успешно в Търговския регистър, но за първи път се предлага да се приложи в съдебната система. Отстъпката за таксите по граждански дела (в повечето случаи те са 4% от интереса) не е толкова значителна, колкото тази в Търговския регистър, където дължимата сума пада на половина при е-подаване на заявлението. Предлаганото намаляване на таксата за дело обаче е осезаемо и например за иск с интерес от 50 000 лв., при електронно подаване тя ще е не 2000 лв., а 1700 лв.

По отношение на таксите с проекта се правят още две важни изменения. Първото е, че се регламентира, че „документ за внесени държавни такси и разноски по сметка на съда не се представя, ако са заплатени по електронен път в процеса на подаването на изявлението и в информационната система, използвана от съда, е получено електронно уведомление за плащането“ (в нов чл. 102з, ал. 2). А съдилищата се задължават ясно да обозначават на сайтовете си задълженията за такси, когато се извършват процесуални действия в електронна форма, както и да посочват и начините на заплащането им по електронен път.

Всички адвокати са длъжни до 6 месеца да се регистрират в ЕПЕП

С измененията в ГПК се прави и промяна в Закона за адвокатурата, с която на всички адвокати се дават 6 месеца, за да се регистрират в ЕПЕП и в информационна система за сигурно електронно връчване.

Ето как е формулирано задължението в нов чл. 50а от ЗА: „Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да се регистрира и да поддържа профил в Единния портал за електронно правосъдие по чл. 360в от Закона за съдебната власт и в информационна система за сигурно електронно връчване по чл. 20, т. 1, буква „а“ от Закона за електронното управление“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак