Свързани новини

05.11.2020 12:30

НЗОК предложи невъзможни условия за направления на личните лекари

Видян 2427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ичните лекари да издават направление за PCR тест за коронавирус при наличие на поне пет симптома на COVID-19 у пациента. Това предложиха снощи от НЗОК в свой проект на договор за изменение на националния рамков договор 2020-2022 г., изпратен до Българския лекарски съюз. Днес обаче от сдружението на общопрактикуващите лекари изразиха надежда, че здравият разум ще надделее и критериите ще бъдат намалени, примерно до 3 на брой, съобщава Сега.

Според предложението на НЗОК джипитата следва да могат да издават направление за тест, ако пациентът има поне 5 от следните симптоми - "новопоявила се температура; новопоявила се кашлица (предимно суха); новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто (или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест) при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност".

Така написани обаче, критериите може и да не бъдат изпълнени в цялост - възможно е пациентът да няма един от тях (например загуба на обоняние), но пак да е в много тежко състояние, изискващо спешна лекарска намеса. Най-сериозно възражение буди изискването за мерене на сатурацията (процентът кръв, обогатена с кислород в тъканите), което пациентите няма как да си направят сами, освен ако не си купят подобен уред - пулсоксиметър. Такива уреди се продават на цена от 40-50 лв., но професионалните са над 200-300 лв. Другият вариант е отново да отидат до личния лекар или до лечебно заведени, където да им бъде измерено кислородното насищане - нещо, което уж цели да се избегне.

Преди седмици от Сдружението на общопрактикуващите лекари направиха свое предложение, в което предложиха условия, критерии и ред за назначаване на диагностични тестове за установяване на инфекция с COVID-19. Според тях тестове следва да се назначават само на хора с оплаквания, които биха могли да се отнасят към COVID-19, докато на карантинирани и поставени в изолация пациенти те следва да се назначават от РЗИ-тата, които са издали предписанието. Лекарите предложиха два варианта за критерии, по които да се издава направление за тест за коронавирус. Първият вариант е тестът да се назначава на всяко лице с поне един от следните симптоми - кашлица, треска, затруднено дишане, внезапна поява на аносмия (загуба на обоняние- бел.ред.) или


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще