Мъж с коронавирус почина, след като не беше приет в нито една болница в София.


Място за него се намира в болницата в Своге. Там обаче няма реанимация и апарат за обдишване, разказват близките му. Така пациентът губи битката с болестта. 


"Баща ми беше на санаториум в Павел баня. Той е работещ човек, работеше до последния си миг. На 72 години беше в много добро здраве, винаги се е грижил за здравето си", разказа в "Тази сутрин" дъщеря му Мария Тенчева.


След като се връща от санаториума не се чувства добре и във вторник с талон от личния лекар отива във ВМА за PCR тест. Имало е много хора, но тъй като не се е чувствал добре, се е прибрал обратно вкъщи. 


"Отива в сряда, правят му PCR тест и му казват - утре ще ви се обадим за резултата, ако е положителен. Ако не е, няма да ви звъним, живейте си спокойно. Преслушали са му гърдите и са му казали, че няма проблем с дробовете", разказа още дъщерята.  


Предписват му "Сумамед" – антибиотикът, който се дава за COVID-19. Изпращат го вкъщи.  


"В четвъртък започнах да търся контакти, за да разбера резултата от PCR и разбрах, че е положителен. В петък към 11 ч. извиках линейка, започнах да чакам пред блока, но не влязох при баща ми. Търсих защитно облекло по аптеките, но не намерих. Линейката дойде в 19:30 ч. Баща ми беше със сатурация 75, което позволява да се борим за живота му. След това отидохме в Националното координационно звено, но там казаха, че няма места никъде и не могат да ни приемат", разказа Мария Тенчева.


Тя обясни, че линейката се е върнаха у тях.


"Реших да изчакам малко, защото си дадох сметка, че не могат да го изхвърлят на тротоара. Казах им, че ако не намерят място, ще спи в линейката, защото там е по-безопасно за него. Извикаха полиция, за да освободя линейката", казва още Мария.


Тя качила баща си в колата си и започнали да обикалят по болниците.


"Отидох в "Пирогов", в Спешното не ме приеха, защото били под карантина, след това отидохме в "Токуда". Той вече беше в състояние, в което не можеше да се движи", разказва жената.