Свързани новини

03.11.2020 15:31

Близки на загинали при взрива в Миджур съдят кабинета за 750 хил. лв.

Видян 1093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две дела срещу държавата, заведени от наследниците на двама от загиналите при взрива в завод Миджур край Горни Лом, гледа Административният съд във Видин. По едното дело ищците са трима, а по другото - двама. Всеки от тях настоява да получи 150 хил. лв. обезщетение за имуществени вреди, т.е. общо 750 хил. лв.


Исковете по Закона за отговорността на държавата са срещу Министерския съвет, Министерството на икономиката, Министерството на околната среда и водите, Регионалната еко инспекция в Монтана и Главна дирекция Национална полиция. В исковите молби се твърди, че тези институции са нанесли вреди с незаконосъобразни актове, действия и бездействия в завода за обезвреждане на боеприпаси и производство на взривни вещества.


Цехът за утилизация гръмна на 1 октомври 2014 г. и 15 от работещите там загинаха. Опустошението беше толкова голямо, че загиналите не можеха да бъдат разпознати. Тогавашният здравен министър Мирослав Ненков обясни, че всичко на мястото на взрива се е изпарило.


Изобщо не е имало нормативна възможност за утилизацията на тоновете гръцки мини в Горни Лом, пледират близките на загиналите. По договор мините е трябвало да бъдат унищожени чрез претопяване, а не утилизирани, т.е. разглобявани. При това в завода това е правено по недопустим начин - с чукове и менгемета.


По трите трудови дела, с които Сега се запозна, Софийският районен съд е присъдил общо 1 083 760 лв. обезщетение на наследници на част от загиналите. Това са рекордни обезщетения за такъв тип дела. Адвокат Александър Кашъмов, който води делата, коментира, че сумите са много добри и са показателни за нарастващо разбиране в съдебната система за цената на човешкия живот.


По едно от делата на съпруга на една от работничките са присъдени 85 720 лв., на дъщеря й 105 720 лв., а на майка й - 50 хил. лв.


По второто дело две деца, които са загубили и двамата си родители при инцидента, получават общо малко над 542 хил. лв. По третото дело обезщетението е 300 хил. лв.


Наказателното дело за взрива в момента се гледа на втора инстанция в Апелативния съд в София, след като през 2018 г. четиримата подсъдими бяха оправдани от Окръжния съд във Видин.


На съд за трагедията бяха пратени четирима - бившият собственик на завода Валери Митков, служителката по безопасността на труда Палма Иванова, бившият шеф на служба Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР Божидар Василев и някогашният шеф на дирекция Международно контролирана търговия и сигурност в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова.


През юли апелативните съдии обявиха делото за изяснено, но още не са произнесли решението си. Последната дума по казуса ще има Върховният касационен съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на