Свързани новини

03.11.2020 09:40

Планът за евромилиардите да не заобикаля парламента: БСП

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

             Министерският съвет би следвало да внесе в Народното събрание проекта на националния План за възстановяване и устойчивост за политическо и експертно обсъждане , за нанасяне на корекции и предложения за промени в ресорните парламентарни комисии, заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев:


 "Планът, който България трябва да представи, е в рамките на европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост, стоящ в основата на програмата Следващо поколение Европа. По нея ЕС ще инвестира 672,5 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства под формата на приоритетно финансиране и ще помогне на Европа да излезе по-силна и устойчива от настоящата икономическа криза, предизвикана от пандемията COVID-19.
 За България в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост са предвидени – 6,2 млрд. евро, безвъзмездни средства и 4,5 млрд. евро заеми. Тези средства имат временен характер и от тях можем да се възползваме най-късно до 31 декември 2024 г., като те трябва да бъдат планирани и одобрени до 31 декември 2022.
 Българският план трябва да бъде обсъден и гласуван и на заседание на Парламента преди да бъде изпратен в Брюксел - това е мнението ми като представител на #БСП и Председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове . Смятам, че това е национално отговорен подход. Народното събрание има установени по правилник механизми за включване на експерти, научни среди, браншови и професионални организации и граждански сектор в работата на комисиите си. Министерски съвет също има установени механизми да консултира и съответно - коригира своите предложения. Нека ги използва.
 За съжаление не чух от вицепремиера #ТомиславДончев по време на представянето на проекта на Министерски съвет на Национален План за възстановяване и устойчивост думата „парламент“. Наясно съм с рейтинга на институциите, категоричен съм и за необходимостта от нови избори. Докато те се случат ще е безотговорно обаче, ако оставим в ръцете на един тесен (и меко казано – компрометиран) управленски елит да решава за помощта от Европа. Липсата на доверие в капацитета и честността на това правителство е така фрапираща, а обществената подкрепа е толкова ниска, че ще  граничи с глупост да му се даде да програмира и да предопредели разпределянето на един огромен ресурс. Тежката икономическа криза и лична безизходица за милиони българи изискват друг подход.
Припомням на Томислав Дончев, че в рамките на Конференцията на Комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК), като председател на парламентарната Комисияпо европейските въпроси и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв