Свързани новини

02.11.2020 11:22

Директно ще плащат на работниците от затворени бизнеси - по 24 лв. на ден

Видян 1496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Това, което ние правим в момента, е да разработваме мерки , заедно с колегите от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Имаме готовност за всички бизнеси, не само за заведенията, да предложим в рамките на следващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с възможност да се плаща директно на работниците и служителите в затворени бизнеси, да се плаща два пъти минималното обезщетение за безработица на ден - т.е. 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деница Сачева в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тази мярка в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори.

Сачева заяви, че държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

"По отношение на здравеопазването мисля, че въобще няма нужда да коментираме дали има нужда от инвестиции или не. Всички държави в момента укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает на първа линия.

Само през ОП "Развитие на човешките ресурси", която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лв. са отделени за 1000-те лева, които се дават на първа линия, а предстои да дадем още 40 млн. лева.

145 млн. почти са отделени пък от оперативната програма в МРРБ за техника и апаратура.

Никой не може да отрече, че това е нужно и необходимо. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари", коментира Деница Сачева.

Според нея 30% увеличение за всички, които са на първа линия, е от изключителна важност не само за самите тях, но и за нас, за да можем да бъдем по-добре обслужвани като хора, ако се наложи.

Социалният министър смята, че Бюджет 2021 е балансиран, като средствата са разумно разпределени по отделните пера, с нисък дефицит.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата