Свързани новини

31.10.2020 09:12

Лабораториите се оплетоха в лъжи за цената на PCR тестовете

Видян 8168 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българите са принудени да плащат по 100 лева за тест за коронавирус на лабораториите, въпреки че тестовете, които се закупуват от държавата не надхвърлят 5 долара съгласно съобщения на Министерския съвет за закупуване на PCR тестове, съобщава bccci.net - Центърът за защитата на правата в здравеопазването.


Няма как частните лаборатории да плащат повече от държавата за консумативите за тестовете, но да предположим, че ги купуват на същите цени.


               Относно машините за обработка на взетите проби с цена от няколко хиляди евро, то те отдавна са се изплатили от март месец насам при тези опашки и брой на дневните тестове, които вече достигат 12 000 броя или за година българите ще платят  сума, която гони половин милиард лева.


               Тестовете за COVID-19 излизат дневно по 1 милион и 200 хиляди лева на домакинствата при себестойност на консумативите само 5 долара на брой. Същите домакинства, които са принудени да търпят ограниченията, наложени от правителството, което не прави нищо, за да може КЗК да се самосезира от редица публикации и телевизионни материали включително и няколко на БТВ през последните дни.


                 В петък в студиото на БТВ Росен Михайлов, представител на частните лаборатории, обясни много внимателно, че в България тестовете били най-евтини в Европа, което си е откровена лъжа. В съседна Турция цените са по 30 лева за PCR тест, което е близо 4 пъти по-ниска цена, отколкото в България. У нас котировките са учудващо еднакви и изглеждат уговорени от частните лаборатории в България в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Естествено ние потребителите не може да преценим дали това е така, но както и при казуса с цените на горивата единствените, които могат да си кажат тежката дума са от Комисията за защита на конкуренцията, която удобно си мълчи.


Пред БТВ Росен Михайлов обясни още, че себестойността на лабораториите е минимум 70 лева и поради тази причина се съгласяват да правят тестове на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), която естествено плаща по доста високата цена от 60 лв.


 НЗОК плаща тази цена от 60 лева, не примерно 10 лева,  защото хората нормално са калкулирали висока печалба за лабораториите поради високия риск, необходимостта от повторение на пробите и от по-високо заплащане на служителите при работа с COVID-19, както видимата липса на специалисти в областта. Столичната община обаче плаща 20 лв. или 3 пъти по-малко.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 мародери 02.11.2020 17:03

    купуват корейски тестове по 2-3 лева парчето, а ги продават по 120

  • 001 Anonimen 31.10.2020 15:31

    А има държави в Европа където са безплатни! При нас се наблюдава грабеж по гербаджийски! Най-добре е хората при възможност да избягват да се тестват ,защото е все тая.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева