Свързани новини

31.10.2020 09:10

ГЕРБ предизборно си подсигури „бордовици”

Видян 3604 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      
Поправка в Закона за публичните предприятия, предложена от управляващата партия, бетонира „своите хора” в бордовете на държавните дружества.
Изменението предизвика  скандал между ГЕРБ и БСП в НС. Според опозицията пак ще настанявате „бордовици” на партийни хранилки.
Промяната изменя разпоредбата в закона, според която в едногодишен срок от влизането му в сила „съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия се привеждат в съответствие с изискванията му” – иначе казано, провеждат се конкурси за членове на бордовете. Законът беше обнародван на 8 октомври 2019 г. и въпросният едногодишен срок е вече изтекъл. Сега управляващите прокараха удължаването му – направиха го 16-месечен. С други думи, изтичането на новия срок ще съвпадне с края на мандата на тяхното правителство, около март 2021 г.
От БСП обявиха, че с тази промяна ГЕРБ подготвя масовото предизборно навлизане на свои кадри в управителните съвети на публичните предприятия. „Искате между Коледа и Нова година да назначите добре познатите ни стари "бордовици". В такъв случай, колеги, не се учудвайте на новини, свързани с публичните предприятия, че държавата създаде публично предприятие, което да ремонтира аварийните 400 язовира, две години по-късно няма ремонтирана нито една язовирна стена, и 500-те млн., които гласувахме за това, ги няма. Къде са, явно са откраднати”, гневно се обърна към управляващите червеният депутат Христо Проданов.
От Левицата предложиха срокът да се направи двегодишен, за да има достатъчно време за ресорната Агенция за публичните предприятия и контрол да проведе конкурси, с които да подбере истински професионалисти.
Управляващите обаче безмълвно отхвърлиха идеята им и на второ четене окончателно подкрепиха своята.
Припомняме, че само преди месец от ГЕРБ по спешност измениха и правилата за шефовете на клиники, които  вече ще се назначават и освобождават от т. нар. Агенция за публичните предприятия и контрол, а не от министъра на здравеопазването, както беше досега.  С това управляващите си осигуриха присъствие в бордовете на държавните болници, а именно те  често са източник на корупция - 25% за партията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тихомир Томов 31.10.2020 18:38

    Защо все още има БОРДОВЕ ??!!

  • 002 Anonimen 31.10.2020 14:36

    Крадем до ... дупка!

  • 001 Anonimen 31.10.2020 13:25

    Закон при шайката е от всичко и от всеки, до като ги изнесат със столовете им

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и