Свързани новини

30.10.2020 13:50

Частните болници ще продължават да получават 7 пъти повече за лекарства от държавните: Нинова

Видян 2136 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Декларация от името на ПГ на "БСП за България"
 

Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и Воля приеха поправки в Закона за обществените поръчки. Обикновено в залата на Народното събрание се говори какво има в един закон. Може да ви прозвучи различно, но ние днес от нашата парламентарна група искаме да коментираме какво няма в този закон.

Да припомня хронологията по случая, по който днес правим декларация. В началото на годината, през януари, вече бившият, тогава управител на Здравно-осигурителната каса д-р Дечев, изнесе данни за системно ощетяване на публичните средства от Здравната каса в полза на частни интереси. По-конкретно тогава той каза пред обществото, че Здравната каса плаща на частните болници седем пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител спрямо това, което се плаща на държавните и общински болници.

Искаме да припомним защо това е така. Защото частните болници бяха освободени от задължението да правят търгове за лекарства. Това се случи през 2016г. по искане на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок тогава, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС. Тогава те внесоха промяна в закона, който освободи частните болници от задължението да правят търгове за лекарства. И така се стигна до предложението в началото на тази година да разберем от управителя на Здравната каса, че тази промяна в закона е довела до тази гигантска несправедливост - с общите ни пари на частните болници да се плащат седем пъти по-скъпо лекарствата.

Какво последва от това? Министерският съвет, в лицето на тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев, пое ангажимент тази несправедливост да бъде поправена и да бъде внесена поправка в закона, която да изравни статута на държавните и на частните болници.

Случи се и нещо по-лошо, защото Европейската комисия образува производство срещу България за нарушаване на договора за функциониране на Европейския съюз, и тази процедура продължава и до ден днешен.

Разбираме, че Европейската комисия е предупредила правителството на Борисов през януари 2019г. и сега през октомври 2020г. за тази процедура. И че веднага трябва да се поправи тази ситуация и държавните и частните болници да се изравнят.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 лакомията 30.10.2020 14:43

    няма спирка, тези депутати притежават частни болници, ДКЦ - та , аптекии, докато не уморят и последния чавек, няма да спрат

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако