Свързани новини

29.10.2020 14:20

Кой генерал взема Нова?

Видян 17353 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      На 4 август 19 минути пръв извести на публиката, че според големи рекламодатели и продуценти трескаво се търси купувач за Нова телевизия. От началото на годината там текат големи съкращения и намаления на заплати поради очевидната невъзможност, и с нагласени нагоре рейтинги, да се управлява така, че да може да се финансира медията и нейната група.



Преди това на 12 май писахме за големия интерес на новопридобилия Виваком сръбски Юнайтед Груп да вземе бТВ от Петр Келнер
, който мина одобрението на американските продавачи, обаче в крайна сметка – преди дни -
чешкият милиардер влезе във владение и не пожела да продаде.
Така общото кратно – невъзможна за вземане от сърбите бТВ и готова за купуване Нова, доведе до новината, че най-вероятно те ще поемат от братя Домусчиеви проправителствената медия. Не е ясно дали екипът за управление ще бъде същият, който предполагаха при евентуално овладяване на бТВ – Спас Русев и Красимир Гергов. Ето какво пише Гласове:



„Сръбският бизнесмен Драган Шолак, основател на Юнайтед Груп, купува Нова телевизия. Това съобщиха за Гласове отлично информирани източници, според които сделката е пред финализиране, а дю дилиджънсът на Нова е започнал още през лятото (б.р. когато 19 минути пръв и единствен написа). Сделката е изненадваща, защото дълго време се предполагаше, че бТВ ще бъде препродадена на сърбина и американците, след като чешкият мииардер Петр Келнер я купи. Шолак и Юнайтед Груп вече са собственици на Виваком. Зад Драган Шолак, който няма собствено финансиране, стои финансовият американски гигант за дялови инвестиции Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. (KKR), ръководен от бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. През 2013 г., фондът прави първите си преки инвестиции в Източна и Централна Европа със закупуването на медийната компания United Group (SBB/Telemach) на Шолак, която обединява най-големите интернет-доставчици и оператори на кабелна и сателитна телевизия в бивша Югославия с близо 2 млн. потребители.



В Сърбия Драган Шолак е персона нон грата, а името му се свързва с многобройни корупционни скандали, включително и с Европейската банка за възстановяване и развитие. След сделката за Нова телевизия сърбинът ще се сдобие с огромна медийна власт в България, защото ще притежава най-голямата медийна група и най-големия телеком, а финансирането му е изцяло външно и под контрола на американците, които градят мрежа за геополитически натиск на Балканите.
Досега българското правителство имаше лостове за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.01.2021 14:49

    Глупости. Юнайтед груп е продадена на BC Partners и няма нищо общо с KKR. Четете - има Wikipedia.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния