Свързани новини

29.10.2020 13:07

Европейската прокуратура е средство за борба с корупцията в България: Нинова

Видян 1893 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейската прокуратура е средство за борба с корупцията в България. Няма да подкрепим законопроекта на правителството за представителите на България в Европейската прокуратура, защото е опасност. В много голяма степен законопроектът за промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Законът за съдебната власт е юридически и правен въпрос. Но в още по-голяма степен това е държавнически въпрос. Това заявих днес от парламенарната трибуна във връзка с предложението на правителството за промяна в НПК за представителите на България в Европейската прокуратура.

Уважаеми български граждани, европейските средства, които получаваме са изключително важни за растежа в икономиката и за подобряване социалните условия на живот. Още по-важни ще бъдат в следващите години, когато ще бъдат полезни за страната ни за възстановяване от COVID кризата.

Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ? Корупцията. В последния доклад за наблюдение върховенството на закона и в Резолюцията на Европейския парламент има едно много показателно изречение – че европейски средства отиват в близки до управляващите фирми и че срещу това трябва да се вземат мерки.
Предстои ни средствата, които получаваме от Европейския съюз да бъдат обвързани с върховенството на закона. И европейските прокурори, които страните членки ще избират, ще се занимават точно с този въпрос - как се харчат европейските средства?
Изключително важно е кой ще представлява България в Европейската прокуратура, но още по-важно е как ще бъдат избрани тези хора? Как ще изберем безспорни авторитети, професионалисти, свободни от зависимости и честни магистрати? Как ще гарантираме техния прозрачен избор?

Предложението, което прави Министерски съвет отговаря - никак. Предложението на МС гласи: “Прокурорската колегия извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори”. И толкоз.
Колко наблюдаващи прокурори предлагате да има България? Защото в условията пише двама или повече. Имате ли представа колко представители ще излъчи България в Европейската прокуратура? По погледите ви виждам, че не.
На какви критерии трябва да отговарят тези хора? Ако може някой да дойде на трибуната и да отговори на какви критерии залагате те да отговарят. Колко години професионален опит да имат, от коя част на съдебната система да бъдат? Имате ли отговори на тези въпроси? Също личи, че не.

Следващият въпрос към управляващите е кой ги предлага тези хора? Прокурорската колегия ли, неправителствени организации ли, Министерски съвет ли, парламента ли? Кой? И на това нямате отговор очевидно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното