Свързани новини

29.10.2020 10:30

Лобистката поправка на Лъчо Мозъка остава, чакаме санкции от ЕК

Видян 3958 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Ключова поправка срещу лобизма за частните болници изчезн а на път от МС в НС, алармира Свободна Европа.  На заседанието си на 7 октомври кабинетът разгледа предложение за изменение на Закона за обществените поръчки. Според него частните болници също трябва да правят търгове в търсене на по-добра цена за лекарствата и консумативите, плащани от НЗОК. От стенограмата става ясно, че текстът е гласуван. Той обаче тихомълком отпадна от законопроекта, внесен в НС.
От документите към публичното обсъждане става ясно, че срещу поправката за частните болници са били КРИБ, Националното сдружение на частните болници и Българската болнична асоциация.
Напомняме, че голяма част от приходите на частните болници са по клинични пътеки на НЗОК.
Преди и те бяха задължени да правят открити търгове, за да се купуват лекарства на възможно най-изгодните цени и да се пестят общите ни пари в касата. През 2016 г. обаче депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов (Лъчо мозъка) и група народни представители от различни партии – РБ, НФСБ, АБВ и ДПС, внасят промяна в закона, която освобождава частните болници от това задължение.
Заради поправката на Лъчо Мозъка, ЕК образува производство срещу България за нарушение на Договора за функционирането на ЕС. Поискано е частните лечебни заведения, които работят с публични средства, да обявяват обществени поръчки така, както правят и държавните болници.
Това обаче така и не стана, а данъкоплатците ще продължават да бъдат ощетявани не само през НЗОК, но и заради санкциите на Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 герберски приоритети 30.10.2020 00:12

    Личният лекар-гинеколог на нашия премиер така както непрекъснато прокарва лобистки поправки срещу подобаващи комисионни вероятно изразяващи се в милиони така и си стана професор и му разкриха филиал за да се изявява, а синът му по случайност се оказва в джипа убиец на М.Цветков

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец