Свързани новини

28.10.2020 17:20

53 000 медици избягаха за 12 г.

Видян 10501 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Недостигът на лекари и сестри вкара болниците в България и Румъния в дълбока криза, пише немският Der Tagesspiegel. Според изданието от 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС, 53 000 медици са емигрирали на Запад, повечето в Германия. Статистиката е особено отчайваща на фона на стремглаво покачващия се брой на заразени с К19. Но кабинетът Борисов сам призна, че сме 125-о място по задържане и на 121-во по привличане на таланти - професионалисти.
Статистиката на БЛС е по-скромна и сочи тревожни, но по-малки числа: годишно у нас завършват 650 лекари, а 450 от тях напускат страната. Само между 2015 и 2017 г. - кабинетът Борисов 2, България са оставили 1692-ма медици и са се установили в различни държави предимно в ЕС.
Проверка на Клуб Z показа, че в Германия например практикуват близо 1700 лекари с български паспорт, но има и една необхваната от статистиката голяма част наши лекари, които вече са получили германско гражданство.
Експертите от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в у нас и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.
Припомняме, че последния доклад на БСК се отчита сериозно застаряване и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 И аз за кой ли път ще пиша 28.10.2020 22:00

    Нищо добро не ни чака в гей съюза. Правилата определят те. Парите съвсем отскоро пак ще печцатат - те. Това е отказ от суверинитет. Този съюз е по -вреден от социалистическия. Нужно ли е да минат отново 45 години за да го проумеете

  • 001 Anonimen 28.10.2020 20:24

    За кой ли път вече пиша какво направиха румънците, за да спрат частично изтичането на лекари и сестри. Увеличиха началната заплата на сестра на 1890 лева, а на лекар - 3400. И двете категории са държавни служители и при нужда (като днешната епидемия) държавата може да увеличи заплатите. От здравната каса се финансират само общинските и държавни болници. Частните - инвестират на свой риск и - каквото изкарат. Решиха проблемите на бързата помощ като организираха екипи от парамедици - обучени пожарникари. Така увеличиха от 9 на 22 точките, от които тръгват екипите в Букурещ. Пожарникарите са доволни заради солидната добавка към заплатите, а средното време за пристигане на екип е вече 8 минути.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното