Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от една такава дългова спирала. По този начин бившият финансов министър Милен Велчев коментира в студиото на „Тази сутрин“ заложените повече пари за образование, здраве и социална политика в проекта за държавен бюджет за 2021 г.


По думите му всички страни в момента планират извънредни разходи, но въпросът е какви: „Това, което ме притеснява в този бюджет, е ударението върху социалните разходи и то не толкова тези, които са свързани с преодоляване на пандемията, колкото залагането на една степен по-високи разходи за години напред. Говоря за увеличението на пенсиите, в частност на ниските пенсии, с до 20%. Това предстои да видим доколко е устойчиво и какви мини ще заложи за следващите правителство, което и да е то“.


По отношение на пенсиите той отбеляза, че много по-ниския процент, с който се вдигат по-високите от тях руши стимулите за пълноценно участие в осигурителната система.


Друга критика са детските надбавки за всички семейства, заложена в този бюджет: „Социалната политика и социалните помощи са предназначени за нуждаещите се.“


„Увеличаването на заплатите в публичния сектор не бива да изпреварва ръста на заплатите в частния сектор, защото по този начин се източват живителни сили от частния сектор, на който разчитаме да повдигне икономиката и да ни извади от кризата“, заяви бившият финансов министър.