Свързани новини

26.10.2020 17:52

Над 50% са над 50 - г. в най-важните сфери у нас

Видян 2851 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Сериозно застаряване на работната сила във всички сфери отчете изследване на Българската стопанска камара (БСК) с участието на синдикатите. Според данните делът на заетите над 55 г. става все по-висок. Самото правителство си призна в писмо до ЕК, че сме №125 по задържане на таланти т.е има огромно бягство на професионалисти от най-важните сфери.
 От работодателската организация и синдикатите правят извода, че при демографската ситуация и все по-изострящия се дефицит на работна сила трябва да има преобръщане на нагласите на работодателите. Те ще бъдат принудени  да наемат по-възрастни работници, а от самите хора над 50 ще се очаква активно да се квалифицират и да се преквалифицират.
Данните показват, че лицата над 50 г. заемат следните дялове по сектори: хуманно здравеопазване (51%), социална работа (57%), образование (52%), научно-изследователска дейност (54%). Същата картина се наблюдава и в сфери като: държавно управление, селско, горско/рибно стопанство, административни и спомагателни дейности. Тази тенденция обаче започва да обхваща и другите области на дейност.
Освен това става ясно, че настоящата структура на българския пазар на труда в по-голямата си част е изостанала,  налична е само нискотехнологична структура на производство, която създава продукти с ниска добавена стойност.
До същите изводи се стига и в най-важния национален стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от еврофондовете за страната в периода 2021 – 2027 г. В него премиерът Бойко Борисов и кабинета практически признават пред ЕС, че България е във фактическа катастрофа.  
Правителството отчита  5 пъти по-ниска от средното за ЕС приложимост на изследванията, забавена модернизация на висшето образование, което води до съмнителни по качество кадри. В документа се констатира и нисък потенциал за задържане на таланти (125-о място в света) и привличане на таланти (110-о място), което означава, че качествените специалисти напускат страната, а на тяхно място не идва никой. Освен това сме на последно място в ЕС по Индекс за навлизането на цифровите технологии в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви