Свързани новини

25.10.2020 08:40

Художникът на Левски спи в каруца

Видян 3232 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големият художник проф. Галилей Симеонов, автор на най-известния портрет на Левски, спи в каруца. Така го е открил в монтанското село Гаврил Геново колегата му Евгений Чалъков от Казанлък, който завел колекционер, интересуващ се от творбите му. Оказало се, че са спрели тока в къщата му, а мизерията в нея била потресаваща, пише „Политика”.


Проф. Галилей Симеонов стана на 91 г. на 22 юни По-младите мъже документирали със снимки условията, при които живее гениалният график и ги изпратили заедно със своя разказ до местен сайт, а оттам видни интелектуалци започнаха да споделят историята в социалната мрежа. Те намерили професора да лежи в каруца и се оказало, че там спи, защото в къщата няма ток.


Колекционерът е искал да купи творби на професора, носил е достатъчно средства да плати картините, за да помогне на 91-годишния художник. Той предложил тримата да отидат в градската галерия в Монтана, защото е оставил там 127 свои работи – през 2018 г. занесъл около стотина, а преди това повече от 20. Уговорката е била в галерията да продават платната на професора, като за галерията остават 25 процента от продажбите. Къде са творбите му така и не успели да научат.


7 големи платна проф. Галилей Симеонов е оставил и в колбасарски цех в Монтана. Собственикът обещал да ги продаде, както и да направи ремонт в къщата му.


Едното платно е с размери 2,50 х 1,70 (Чипровското въстание, туш – перо). Влизат в цеха, показват платната, свързват се със собственика на цеха, който казва по телефона, че го няма в града и не може да говори. Служител им казва, че нищо не могат да изнесат. Художникът е оставил картините на посочените две места, защото е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей