Свързани новини

22.10.2020 15:01

Маските задължителни само след обнародване в Държавен вестник: Юрист

Видян 3471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт“, заяви пред БНР Мария Петрова, адвокат по медицинско право.


„Едно е да се каже нещо в медийното пространство, да се напише на сайта на здравното министерство или да се прочете в интернет. На сайта на МЗ все още няма качена заповед в тази посока, но дори да я има, трябва да обърна внимание, че с подобна заповед няма как да се наложи мярката – цялото общество да носи маски на открито – това не може да стане с едностранна заповед от страна на министъра на здравеопазването“, категорична е адв. Петрова.


Според нея задължителното носене на маски трябва да се опише в друг административен акт, който ако съобразим закона за административните актове, не може просто с подписа на министъра на здравеопазването да бъде наложено.


„Трябва да се има предвид, че сега не сме в ситуацията на извънредно положение, а сме в извънредна епидемиологична обстановка, която по силата на Закона за здравето не дава възможност едностранно на министъра на здравеопазването да прави мерки от такъв мащаб“, подчерта юристът.


Петрова посочи и,  че никъде не е разписано как ще се процедира с хората, които по медицински и здравословни причини не могат да носят маски. Както и не е разписано пък за кои хора е задължително да ги носят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Днес може да се окажете изправени пред изпитания в работната среда

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес може да се окажете изправени пред изпитания в