Свързани новини

22.10.2020 12:16

Черен дим и миризма на сяра. Какво гори ТЕЦ Бобов дол

Видян 3387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първото нещо, което са видели сутринта през прозорците, е гъст черен дим, излизащ от комина на близката топлоелектрическа централа. Това се е случило на жителите на Големо село в събота, съобщава Свободна Европа.

Населеното място се намира до свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“ . Кадри от 17 октомври показват черния пушек, който излиза от високия комин на централата. Местните хора не виждат за пръв път подобна гледка. Сблъсквали са се и с други подобни явления, за които смятат, че се причиняват от централата.

„Виждаме черния дим, който излиза от комините на ТЕЦ-а. Виждаме бял прах в къщите и дворовете си. Снимаме, публикуваме, подаваме сигнали. Ответна реакция не виждаме.“ Това са думи на местен жител, който предпочита да не пишем името му. Причината е, че се притеснява за себе си и близките си.

Това, което най-много притеснява хората, казва той, е липсата на информация. „Ние не знаем какво е това, което виждаме и дишаме. Не знаем дали е отровно или не е. Когато не сме информирани, ние не знаем какво да правим. Едни казват, че е безопасно, други – че е изключително вредно. А ние живеем там и не знаем.“

Появиха се предположения, че черният пушек е резултат от горене на боклук в централата. Ръководството на централата отхвърли тази възможност и посочи, че гъстият дим се получава при разпалване на котлите с мазут и това е процес, който се извършва в съответствие с разрешителното ѝ. Подобно е и предположението на природозащитниците от „Грийнпийс“ – България. Те обаче изтъкват, че емисиите от това разпалване са опасни за околната среда и здравето на хората и ако това се случва твърде често, води до по-голямо вредно въздействие.

На този фон административният съд в Кюстендил отхвърли жалбата на природозащитници срещу разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“, което ѝ позволява да използва отпадъци като гориво. Самата централа обаче твърди, че ще се откаже доброволно от горенето на боклуци.
Черен дим и миризма на сяра

Не за пръв път хората, които живеят близо до ТЕЦ „Бобов дол“, виждат гъст черен дим да се издига от комина ѝ. Кристина Лазарова, председател на съвета на директорите на централата, обясни, че това се случва, когато някой от котлите се разпалва с мазут.

„Всяка една въглищна централа използва гориво за разпалване. Ние използваме мазут. Черният пушек идва от разпалването с мазут. Разпалването на един котел обикновено трае между 6 и 7 часа. След като то бъде преустановено, извеждането на газовете преминава през сероочистващите инсталации. Тогава спира да се използва мазут и започва да се използва нормалното гориво – въглища“, каза тя в телефонен разговор със Свободна Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат