Свързани новини

22.10.2020 09:37

67 нови детски градини за 3 години: Фандъкова

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 
„През 2021 г. ще завършим 12 нови сгради и преустройство на още 4, в които ще отворим 57 нови групи”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която коментира ситуацията със столичните предучилищните заведения. Тя очерта целите, които си поставя екипа и: „Места за всички деца от 3 до 6 години, в предучилищната възраст, до края на 2023 г. и увеличение на местата за децата в яслена възраст”.


„67 нови сгради на детски гради и ясли и разкриване на 282 нови групи – това е Програмата за строителство на детски градини и ясли за следващите 3 години”, съобщи градоначалникът. „Освен това работим по още 27 обекта - 7 са терените, които залагаме за отчуждаване и 10 са обектите, да които текат градоустройствени процедури. Повечето от тях са в най-натоварените квартали Витоша ВЕЦ Симеоново, Манастирски ливади – изток, Манастирски ливади – запад, Кръстова вада и Малинова долина. Още 10 сгради сме заложили в допълнителния списък с обекти”, изброи Фандъкова.

 „През 2022 г. планираме да завършим 31 нови сгради, в които да разкрием 127 нови групи.  24 са новите сгради, които планираме да са готови през 2023 г. и с тях ще отворим още 98 групи”, добави тя.


„През 2006 г. местата в системата бяха 33 900. Започнахме с първата програма за строителство и през годините постоянно увеличавахме местата. Така през 2017-2018 г. в системата бяха обхванати над 49 000 деца
. Тогава направих и прогнозата, че се надявам до 3 г. да преодолеем недостига на деца в градинските групи.  Това беше съвсем логично очакване на фона на строителството и данните, които показваха минимален недостиг. Беше направена нормативна промяна, която намали броя на децата в група. Така за една година местата бяха намалени с около 3000 и паднаха под 46 хил”, припоми столичният кмет. „Сега нашата задача е със строителство да наваксаме това намаление и да разкрием още нови места. Прогнозите ни са със строителството да разкрием над 6000 нови места”, подчета тя.

„Със зам.-кмета по строителство инж. Джоргов, зам.-кмета по образование доц. Чабанов и зам.-кмета по финанси г-н Барбалов ще внесем програмата за обсъждане в СОС", посочи Фандъкова.


.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни