Свързани новини

30.04.2009 09:11

Социолог: 8%-ният праг цели коалиция Борисов-Станишев, а СДС и ДСБ - извън парламента

Видян 1513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осемпроцентната бариера и особено “мажоритарните” райони ще доведат до преразпределение на мандатите в полза на трите най-големи партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. За справедливост не може да става и дума, защото подмяната на вота на избирателите няма как да е справедлива, казва в интервю за "Новинар" социологът Цветозар Томов, който ръководи социологическа агенция "Скала". Интервюто е цитирано от БГНЕС.


Всъщност промените в закона целят именно такава подмяна. Емблематичен е примерът с мажоритарните райони. Томов смята, че се заиграва "популистки с желанието на хората да гласуват мажоритарно, но по същество не се въвеждат мажоритарни избори, защото няма балотаж. Социологът е убеден, че 31 мандата се запазват за ГЕРБ, БСП и ДПС, "тъй като отсега е ясно, че във всичките 31 района представител на една от тези партии ще има най-висок резултат". "Това ще са партийно, а не мажоритарно избрани кандидати, при това с гласовете на 10-15 на сто от имащите право на глас", допълва Томов. "Осемпроцентовата бариера пък прави възможна хипотезата, че коалицията между СДС и ДСБ няма да влезе в парламента. Самото наличие на такава хипотеза в публичното пространство води до отлив на гласове от СДС-ДСБ и работи в полза на ГЕРБ, която е другата основна алтернатива за много от десните избиратели", заяви социологът. Той не смята, че с така направените промени в закона се преследва целта да се върне двупартийният модел. "Определено не мисля, че това на практика е възможно. Целта, както вече споменах по-горе, е коалиция Борисов-Станишев", категоричен е Томов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си