Свързани новини

22.10.2020 16:32

Колко струва PCR-ът всъщност?

Видян 8626 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Тестът за К19
не струва 120 лв, а в пъти по-малко”, заяви разследващият журналист Генка Шикерова. Както 19' писал още напролет, 1 добър излиза 20 лв. с ДДС на Столичната община. Шикерова алармира, че хората не винаги получават направление за  PCR и често сами си плащат за него. Изследването е безплатно, когато е назначено от специалист, но от РЗИ-Благоевград например сложиха лимити на направленията.
 "Цените за PCR тест са между 90 и 120 лв. Много хора са платили тази сума от джоба си. Но как се формира тя и защо е толкова висока?”, запита Шикерова. На сайтовете на МЗ, РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и болниците липсва информация, колко теста и на какви цени се купуват в последните месеци.

От началото на май НЗОК плаща по 60 лв. на сключилите с касата договор частни и държавни лаборатории за PCR за доказване на К19. Поръчка и доставка на тестовете е в компетенциите на съответното здравно заведение. По принцип при държавните това трябва да става с обществена поръчка. Възможността да не се прилага Законът за обществените поръчки обаче беше въведена със Закона за извънредното положение, приет през март.

Освен това в началото на април  ЕК публикува насоки за обществените поръчки в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.10.2020 21:03

    Днес в информационен сайт се появиха снимки на чакащи организирано стотици цигани в Сливенско за тест!??? И се питаше в текста към снимките кой им плаща тестовете на масово неосигурените цигани и кому е нужно това, освен май за яко източване на НЗОК от частните лаборатории?Иначе българите плащат...нищо че сме осигурени!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.