Свързани новини

19.10.2020 16:30

Брюксел няма да помага за компромис между България и Северна Македония

Видян 2259 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страните кандидатки остават затънали в съперничество от миналото и нерешени двустранни въпроси. След като разреши въпроса за името с Гърция, която години наред задържаше началото на преговорите за разширяване, сега Северна Македония е изправена пред нов спор със съседна България заради езика и историята.


Това пише в доклада за напредъка на Северна Македония във връзка с процеса на разширяване на ЕС, коментира „The Brussels Times”, цитиран от БГНЕС.


Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество остават съществени елементи от процеса на разширяване. „Приканваме двете държави да удвоят усилията си за намиране на решение на отворените въпроси”, се казва в документа. От Северна Македония и България зависи да се ангажират пряко. Комисията няма да подпомага диалога между тях, както действа по отношение на Сърбия и Косово.


Докладите във връзка с процеса на разширяване на Европейския съюз показват, че страните кандидатки от Западните Балкани не са готови за присъединяване, пише изданието.


В началото на февруари комисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархели представи подобрената методология за съживяване на замразения процес на присъединяване към ЕС.


Публикуването на годишния пакет за разширяването, състоящ се от съобщение за политиката на ЕС за разширяването и доклади за всяка държава поотделно или за напредъка за всяка страна кандидатка, беше отложено за есента заради избухналата пандемия от коронавирус.


При представянето на пакета на 6 октомври комисар Варехли изрази определен оптимизъм, че всяка страна кандидатка ще преодолее оставащите пречки и ще изпълни всички условия по пътя си към членство в ЕС. Той се позова и на новата методология и изрази очакване, че динамичното прилагане на новите правила ще ускори напредъка на държавите кандидатки и ще донесе дълготрайни резултати.


 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Шкембе войводата Каракачанов 19.10.2020 17:06

    Шкембе войводата Каракачанов към протестиращ: Ти може и майка си да не искаш! (СРАМНО ВИДЕО) https://www.facebook.com/otrovnototrio/videos/383288659711816/?t=0

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни