Свързани новини

19.10.2020 09:40

Купуване на гласове с парите ни и никакви реформи в Бюджет 2021: Екип

Видян 2431 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Бюджет 2021 ще е най-разточителният от много, много време насам. Целият процес по изготвяне на бюджета и дискусиите, които го обграждат, са изключително озадачаващи за всеки човек с базова икономическа грамотност. Защо в момент на криза, затруднена бизнес активност, повишен риск от безработица и свиващи се данъчни приходи се говори почти само и единствено за социални харчове?



Основните фискални мерки - купуване на гласове?


Всички фискални мерки са в социалната сфера от разходната страна на бюджета, без изключение. Няма нито една мярка по отношение на приходната част, по отношение на данъците. Отгоре на това, всички разходни мерки са експанзивни, тоест насочени към увеличаване, а не намаляване на разходите. Вдигане на заплати, вдигане на пенсии, разширяване на обхвата на социални помощи и т.н.


Реформи? Там, където отиваме, не ни трябват реформи!


Всъщност единствените реформи, които се предвиждат от правителството, са такива, които биха му позволили да харчи повече. По отношение на фискалните правила вече са предложени две ключови промени. Първата касае Закона за публичните финанси, в частта която регулира какъв е максималният допустим размер на бюджетния дефицит. Досега той беше 2% от БВП, но правителството предлага да се увеличи на 3%. Освен това се предлага и разходването на средства от Европейския съюз да се извади от разходната част на консолидираната фискална програма. Целта е така да се заобиколи правилото, което постановява, че държавата не може да харчи повече от 40% от БВП.


Разбира се, разпускането на фискалните правила ни се представя като необходимост в период на необичайни и кризисни обстоятелства. Казва ни се, че дефицитът трябва да е по-висок, за да може държавата да харчи повече, за да пребори пандемията и икономическата криза причинена от нея.

Логика всяка тука оставете


Ами социалните помощи? За разширяването на мащаба на детските надбавки се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Буда Амфетаминов Бухалков 19.10.2020 09:51

    Всички основни фискални мерки, които правителството е обявило, че ще включи в бюджет 2021 досега, са свързани с купуването на гласове !!!

  • 001 Anonimen 19.10.2020 09:49

    Единствените реформи, които се предвиждат от правителството, са такива, които са свързани с купуването на гласове и биха му позволили да харчи повече !!! Не може да бъде и другояче. В правителството на ОПГ ГЕРБ „Гешефт Груп“, няма ни един, който да разбира поне малко от икономика !!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни