Свързани новини

15.10.2020 16:26

Страсбург глоби България заради решение на съдия Цацаров

Видян 2994 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Пловдивчанинът Максим Савов осъди България в Страсбург заради прокурорско-съдебния тормоз, на който стана жертва в периода 2010-2012 г. Тогава той беше несправедливо обвинен в грабеж, държан в ареста повече от пет месеца, а после две години чака, за да бъде окончателно оправдан, защото прокуратурата и съдът съзнателно и последователно игнорираха всички доказателства за неговата невинност. Едно от действащите лица в тази сага е Сотир Цацаров, по това време председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС), а сега шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, пише Капитал.
Определение, подписано от Цацаров като председател на съдебен състав, с което на 19 януари 2010 г. е постановено задържането под стража на Максим Савов с констатация, че "няма спор относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж", е едно основанията за осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), обявено във вторник. Според него България дължи на Савов 7800 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разноски по делото.
 Той бе задържан по дело за грабеж и с решения на различни съдии прекара 5 месеца в ареста. Той бе признат за виновен от първата инстанция, а след това оправдан от горните две. Осъдителната присъда на Савов е четена на 28 юни 2010 г. от районния съдия Стоян Тонев, който следващата година стана спецсъдия. Тонев призна Савов за виновен, че на 5 януари 2010 г. в Пловдив е ограбил 484 лв. от магазин, като блъскал с ръце и крака продавачката Магдалина Димитрова и я заплашил с нож. Тонев определя 3-годишно условно наказание.
Когато Окръжният съд в Пловдив гледа делото, прокуратурата пледира, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!