Свързани новини

14.10.2020 17:00

Още преди 8 ½ г. има решение за 7 блок (документи)

Видян 3911 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
 Премиерът Бойко Борисов гръмко обяви, че правителството ще даде старт на изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Решението за това обаче е взето от МС още преди цели 8 и половина години, сочат документи от сайта на ведомството. Още тогава - при Борисов 1, трябваше да има избран изпълнител, но това така и не се случи и до днес. Напомняме, че  кабинетът Борисов 2 избра американската компания Уестингхаус за  проекта, но след това изобщо се отказа от идеята за строителството на блок 7. Сега, при Борисов 3, премиерът пак обяви, че се търси нова технология за изграждането.
     „Строителството на седми блок може да завърши най-рано през 2022 г.”,  обяви още през 2012г. тогавашният шеф на централата Валентин Николов, сега - депутат от ГЕРБ. Прогнозата му обаче се базираше на идеята, че изпълнителят ще бъде ясен още същата година. Излиза, че 8 години по-късно проектът е почти на изходни позиции, а трябваше да е почти завършен.
"Няма сензация, този акт се очакваше, защото 2012 г. беше създадено предприятие към АЕЦ Козлодуй - Нови технологии. Там беше назначен един модерен екип", обясни пред БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който тълкува новата закана на премиера. Той поясни, че настоящото решение на МС просто дава пълномощия на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне проучване относно технологиите - тоест, преминаване на един следващ етап.


Така и не стана ясно защо трябва България вече за трети път да стартира чрез БЕХ ново проучване за възможностите за строеж на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй след като за периода 2008/2015 вече има две проучвания за изграждане на такъв блок на испанската Empresarios Agrupados Internacional  и на WESE (САЩ) за по над 1 мил евро.

Борисов дори  посочи и мястото, на което правителството иска да изгради седми



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.10.2020 09:26

    банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

  • 001 Тихомир Томов 14.10.2020 23:04

    Има време до 2100 година ............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…