„Проведохме срещи и консултации първо с ГЕРБ, които изразиха съгласие с нашите мотиви за остаката на Цвета Караянчева”, заяви пред журналисти лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От Сараите обявиха, че има 96 подписа под искането за отстраняването и. Сред тях има техни народни представители, както и от БСП.


В мотивите си от движението са посочили конкретни нарушения, както и конкретни факти за неизпълнение на задълженията като председател на НС. Псевдоопозиционните около Караянечва са прах в очите, за да се пренасочи вниманието от искането за всички останали оставки, в т.ч. и на кабинета Борисов 3. „Дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на г-жа Караянчева. Те ще го покажат със своето действие“, коментира Карадайъ.


 "Караянчева демонстрира непознаване на Конституцията още от началото на избирането си", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в мотивите на Левицата.


"Друга причина за исканата оставка e превръщане на НС на придатък към желанията на един човек - Борисов", каза тя.


"Незачитане на принципа за прозрачност и думи, оценки и поведение, рушащи доверието към институцията", са другите причини изброени от соцлидера.  


"Заради достойнството на българските жени, г-жо Караянчева, освободете поста", завърши с Нинова. От ГЕРБ заявиха подкрепа чрез шефа на ПГ Дариткова.