Свързани новини

13.10.2020 12:39

Le Monde: В България протестите срещу „мафиотската диктатура“ не спират

Видян 4467 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В продължение на повече от три месеца „Великото народно въстание“ срещу корупцията иска оставката на премиера Бойко Борисов.

Млади студенти, развяващи европейски знамена, мобилизирани юристи срещу корупцията, майки, които искат повече социална помощ за децата си с увреждания, православен свещеник извън границите на своята църква, понякога социалисти или крайнодесни активисти, съобщава авторитетната френска медия Le Monde.

Всяка вечер в продължение на близо три месеца сценарият е един и същ, но никога напълно идентичен, който се състои в "триъгълника на властта", кръстовището, наречено по този начин, тъй като концентрира в сърцето на София седалището на правителството, президентството и парламента.

 Няколко хиляди се очакват в петък, 16 октомври,
когато е 100-тният протестен ден, и когато ще се проведе Петото Велико народно въстание. Протестиращите идват да извикат "Оставка, оставка" пред тези сгради, обръщайки се към министър-председателя Бойко Борисов и всемогъщия главен прокурор Иван Гешев.

„В момента живеем под диктатурата на мафията“, уверява Арман Бабикян, един от тримата членове на Отровното трио, организационния комитет на протестите, който включва, освен журналиста, виден адвокат и известен скулптор. Всички са обединени в отхвърлянето на Борисов, 61-годишен бивш пожарникар и бодигард, който управлява България почти непрекъснато от 2009 г. насам.

 „Няколко души завзеха властта и крадат европейски средства за тях. Разпределят ги на своите приятели с помощта на главния прокурор ”, осъжда 53-годишен активист, който всяка вечер излиза на протест. „Показваме на хората, че не трябва да се страхуват“, добавя адвокатът Николай Хаджигенов.

Протестите избухнаха това лято след два случая, които хвърлиха ярка светлина върху мащаба на проблема в страната със 7 милиона души, която е едновременно най-бедната и корумпирана в Европейския съюз, според НПО Transparency International.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни