Свързани новини

13.10.2020 17:17

МЗ не казва колко са достоверни PCR тестовете

Видян 8067 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       
Все още няма яснота дали от НОЩ не броят всички болни от грип за заразени с Covid-19. Напомняме, че има различни тестове, някои от тях хващат, че има вирус, но без конкретика, а други уточняват какъв точно е той. Корона, грипа А, грип Б... Още на 2 септември главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев зави пред 19 минути, че у нас ще има от втория вид. И досега обаче не е ясно дали това е така.


Експертът по медицинско право адвокат Мария Петрова е изпратила запитване до Министерството на здравеопазването (МЗ) във връзка с това какви PCR тестове се използват у нас, до каква степен те дават отклонения е как се отчитат резултатите. Правното основание за подобно питане е по Закона за достъп до обществена информация. „Отговорите от МЗ обаче са много общи и в тях почти липсва конкретика”, посочи тя пред БНР.
 „Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани”,  коментира адв. Петрова.
„От информацията, която получих от  МЗ става ясно, че тестовете у нас са от две южнокорейски фирми и, че първият договор, който държавата ни е сключила за закупуване на такива тестове е от 10 април. Това поражда резонния въпрос: "След като извънредното положение беше въведено от 13 март, с какво са били тествани българските граждани от 13 март до 10 април?". Освен това министерството само декларира, че тестовете отговарят на европейските изисквания, но не предоставя информация как трябва да бъдат извършвани тези тестове и не съобщава какъв е процентът им на достоверност”, обяви юристът.
Напомняме, че още в края на септември бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 14.10.2020 00:18

    едва ли в някоя друга страна се правят точно такива тестове.Вече стана ясно,че бъркането в гърлото и носа е даже опасно,стана дума и за тампоните,които не са каквито трябва.Японците вече правят тест ,вземайки проба слюнка.Ние ,обаче,ще си караме по неандерталски-така са решили хората с власт - без да ги е грижа за нас.

  • 001 Anonimen 13.10.2020 23:23

    така е при "фашливата циливилизация" - лъготене и ментарджийство. Кой закупи с нашите пари 330000 противогрипни ваксини, като стана световно известно, че след тяхното поставяне поне три месеца имунната система е в колапс и само й липсва и ковид19, за да се осигури летален -смъртен - изход, кой - кунчо, кантарчето, костадинчо, те няма да си я сложат,сакън, но са прибрали добра комисионна, пък вие си мрете, те ще си правят семейните пътешествия по света с тези кървави пари.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а