Всеки областен щаб трябва да вземе мерки спрямо данните, които има за разпространението на коронавируса, посочи в предаването "Тази неделя" директорът на центъра на заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 


Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунен дефицит. 


"Националният оперативен щаб дава препоръки на базата на анализ. Иначе по предложение на националния здравен инспектор, министърът издава заповед. Засега няма нагласа. В момента трябва да пазим старчески домове, болници, за да не се превърнат в огнища. Видяхме, че с училищата няма страшно", каза проф. Кантарджиев. 


Според него маските и дистанцията са това, което намалява и контролира епидемията.


Високите стойности на заразените с коронавирус се дължат на неща, които могат да се предотвратят и на неща, които не могат да се предотвратят, коментира още директорът на центъра на заразни и паразитни болести.


"Можеше хората, които трябваше да носят маски на закрито, да си ги носят. Ако си ги носеха съзнателно в градския транспорт и магазините, ако не се събираха много хора на едно място, можехме да имаме по-малко случаи", посочи още проф. Кантарджиев.  


Той посочи кои са и нещата, които не можем да предотвратим. По думите му на първо място това е една въздушно-капкова инфекция, която много трудно се контролира, с мерките може само да я ограничаваме. "Мерките само намаляват случаите и намаляват тежкото протичане на заболяването", отбеляза проф. Кантарджиев. 


Увеличаването на случаите го имаме в цяла Европа, каза той. 


"На всеки 10 години очакваме някой вирус, който е при животните, да премине