Свързани новини

08.10.2020 17:10

Политико: ЕНП между двойните стандарти. Пази Борисов, а иска нова политика за европейските фондове

Видян 4185 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската народна партия иска две неща едновременно , когато става дума за върховенството на закона. Въпреки че центристката политическа група настоява да се спре отпускането на европейски фондове за страни, които не почитат ценностите на Общността, корупционната криза в България излага ЕНП в политика на двойни стандарти, пише най-четеното от решаващите фактори в САЩ и ЕС издание Политико.

Днес в Европейския парламент най-дясноцентристките законотворци в най-голямото политическо семейство в ЕП трябва да гласуват против резолюция, която повдига много въпроси и тревоги за еврофондове, които подхранват корупцията по високите етажи в тази балканска държава, която е обект на антиправителствени протести вече три месеца.

Главният приоритет на парламентьорите от ЕНП е да защитят българския премиер Бойко Борисов от онова, което те самите определят като политически мотивирана атака.

Вотът обаче идва в чувствителен момент и ще бъде тест за най-голямото политическо семейство в ЕП. Това означава, че ЕНП ще трябва да защити България и възможността за използване на пари от Брюксел докато същевременно обаче се опитва да се затвърди като привърженик на нови ходове, които да обвържат стабилността и върховенството на закона със средствата, отпускани от ЕС.

 
От месец юли България е затънала в сложна политическа бъркотия, която извади на светло начина, по който важните клечки в света на мафията управляват една паралелна държава чрез своето влияние върху медиите, съдебната система и системата за сигурност. Българският президент Румен Радев, други опозиционери и протестиращите, заляли улиците на страната, обвиняват Борисов в това, че е позволил на мафията да превземе България.

Злоупотребата с европейски средства е един от основните източници, подхранващи корупцията в България.


По време на дебата за върховенството на закона в България, който се състоя в началото на тази седмица председателят на АП Манфред Вебер допусна, че “не всичко е перфектно” в държава със 7-милионно население, но с въодушевление заключи, че София е под управлението на Борисов и е “на прав път”.

Социалисти, либерали и представители на зелените в ЕП, които ще подкрепят резолюцията днес, обвиниха ЕНП в лицемерие, тъй като партията даде приоритет на лоялността си към Борисов пред върховенството на закона.

Катарина Барли, бивш германски министър на правосъдието, която сега е вицепрезидент на Европейския парламент от групата на социалистите, заяви, че ЕНП винаги е бързала да се качи на своя “висок кон” и да призове за оставки заради корупция, но само когато съответното правителство идва извън нейната собствена група. Барли призова ЕНП да не повтаря бездействието си, както случая с Унгария.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и