Свързани новини

08.10.2020 12:29

До седмица започват консултациите по Националния план за възстановяване: Дончев

Видян 2363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Следващата седмица започват обществените консултации по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на организиран от КНСБ форум за дигиталната и зелената трансформация на България, предаде БНР.

"Това не може да е планът на правителството. Това трябва да е планът на България, а и в крайна сметка кой, каквото и да ви обяснява, този план при всички случаи, 100% ще бъде реализиран от следващото правителство.

Ангажиментът на това правителство би могло да бъде да го подготви. Крайният срок е април месец следващата година.Аз мисля, че като национално усилие, ние в общи линии, в рамките на тази  година трябва да бъдем готОбщата сума, която ще получи България за справяне с последиците от пандемията, ще е около 30 милиарда евро, обяви по време на парламентарния контрол Дончев в отговор на въпрос на БСП за изготвянето на Националния план за оползотворяване на средствата от ЕС за преодоляване на здравните и икономическите последици от пандемията, предаде euractiv.bg.

“Близо 9 млрд. са традиционните средства по линия на кохезионната политиката, голяма част е средства по линия на обща селскостопанска политика – директни плащания и инвестиционни мерки. Инструментът за възстановяване и устойчивост е на стойност малко повече от 6,2 млрд. евро – тук напредъкът на всяка държава ще се окачестви под формата на план, който трябва да бъде представен на ЕК до 30 април 2021 г. Достъпът до финансиране до този фонд, който е отделен инструмент, той трябва да финансира политиките по декарбонизация, е след една година, тоест есента на следващата година”, уточни Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че най-важната ни задача е да изготвим национален план как ще инвестираме средствата. Той трябва да акцентира върху подпомагане на икономиката, както и за стабилизиране на системите да могат да реагират на шокове.

“Устремът към реформи ще бъде водеща цел. По националния план се работеше още преди ЕС да постигне съгласие за средствата за подпомагане на държавите-членки. До момента има събрани 60 проекта за 20 милиарда. Затова трябва да се изберат най-качествените”, категоричен е Томислав Дончев.

Средствата ще отидат за усилване капацитета на здравната система, в образованието, в дигитализацията и иновации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и