Свързани новини

06.10.2020 13:26

Дойче веле: Сладкото на властта се търкаля там, където обикаля премиерският джип

Видян 2356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Докато всички партии мислят за избори, аз първо съм държавник и след това съм политически лидер. Държавническото поведение изисква да се мисли първо за следващите поколения, а след това за следващите избори." Това написа тези дни премиерът след поредната инспекция на строяща се магистрална отсечка. Тоест не е време за оставка и предсрочни избори. Въпреки че, както неведнъж е подчертавал самият той, управлението в такава ситуация носи много негативи. Което се вижда все по-ясно и в социологическите проучвания, коментира dw.


За какво е тогава тази саможертвена привързаност към властта? Възможни са различни отговори, някои от които са доста по-прозаични от високопарните разсъждения на премиера. Един от тях се търкаля там, където обикаля и премиерският джип - по строящите се магистрали.


Много или малко са 1,1 милиард лева?


Как мислите, много или малко са 1,1 милиард лева за 66 километра магистрален път в Дунавската равнина? Почти толкова бяха отпуснати тези дни за изграждането на участък от пътя Видин-Ботевгр ад. Въпросът няма отговор, понеже няма никаква база за сравнение. Щеше да има, ако поръчката беше възложена след открит, състезателен търг. Но не беше.


Това е поредният случай, в който управляващите се възползват от вратичка (по-скоро голяма врата) в Закона за обществените поръчки, даваща възможност за директно възлагане без търг. Стига фирмата-изпълнител да е 100 процента собственост на държавата.


Вратичката бе оставена с обяснението, че ще се използва при някои комунални услуги, като сметосъбирането например. Но се оказа, че целта е друга - някои от най-големите обекти, строени с пари от държавния бюджет (при европейското финансиране този номер, естествено, няма как да мине). Така сега и въпросните близо 66 километра бяха възложени директно и без търг на държавната фирма "Автомагистрали".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион