Дебатът за върховенството на закона и основните права в България се провежда тази вечер в Европейския парламент в Брюксел.


Евродепутати от различни партии и националности дебатират ситуацията в страната ни.


Три дни по-късно евродепутатите трябва да решат - приемат или не критичната проекторезолюция за съдебната система, проблемите в борбата с корупцията и състоянието на медиите в България.


До четвъртък евродепутатите могат да внасят поправки в текста на проекторезолюцията.


Председателят на ЕНП Манфред Вебер подкрепи премиера Бойко Борисов и редовните парламентарни избори, които предстоят у нас през март. 


Не може да се промени едно правителство с демонстрации, това става само с демократични избори, каза той, предаде бТВ.


„Тази резолюция не е нападка, а загриженост за случващото се. Както и в други страни – Унгария и Полша. Загрижени сме за техните граждани“, каза Хуан Фернандо Лопез Агилар – С&Д – докладчик на резолюцията за България.


Даниел Фройнд от "Алианса на Зелените" призова Европейския съюз да спре финансирането на България и така да "отнеме черния хайвер на лакомите олигарси". Според евродепутата, който миналата седмица посети родината ни и присъства на протест в София, ЕС трябва да застане зад тези граждани, които се борят срещу корупцията в България.


Днес през деня се проведоха няколко акции - съмишленици на "Да, България" и професор Велислав Минеков от "Отровното трио" бяха пред сградата на институцията.