Свързани новини

05.10.2020 16:25

МВР крие бройката на командированите за протестите

Видян 2115 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на вътрешните работи не иска да даде отговор колко полицейски служители от цялата страна са били командировани на 2 септември за първия антиправителствен протест под надслов Велико народно въстание, който бе белязан от кръв и сблъсъци при провеждането му. В отказа по Закона за достъп до обществена информация на заявление от Сега се казва, че броят на полицаите представлява служебна тайна, тъй като при обстановка на повишени обществени вълнения тази информация би могла да възпрепятства дейностите по опазването на обществения ред в държавата.



Без отговор е оставен и въпросът дали има установени нарушения за непозволено използване на помощни средства като бокс от страна на полицейски служители по време на протеста на 2 септември, които явно се виждат на снимки. От МВР изброяват единствено разрешените помощни средства като белезници, палки и др. и в кой закон са регламентирани.


В отговора на вътрешното министерство се казва още, че главният секретар Ивайло Иванов е издал заповед на областните дирекция, СДВР, и ГД Жандармерия да организиран строеви прегледи, при които да се извърши проверка на униформеното облекло, пагоните, емблемите, надписите и отличителните знаци. От вътрешното министерство отговарят единствено, че командированите служители са от дирекция Жандармерия и областните дирекции. Абсурдно е обаче, че МВР не дава информация и за общия размер на командировачните, които са били изплатени на униформените, изпратени на протеста. Силовото ведемство отговаря, че нито Главна дирекция Национална полиция, нито Главна дирекция "Планиране и управление на бюджета могат да направят исканата справка.


Без никакви мотиви вътрешното министерство отказва да отговори на Сега извършвана ли е вътрешна проверка дали сред полицаите, които изпълняват служебните си задължения на протеста, има такива, които работят като частни охранители, въпреки че нямат това право. Вместо да даде исканата информация обаче, МВР съобщава, че не е наемало фирма за частна охранителна дейност, както и че външни за системата лица не са участвали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 05.10.2020 21:00

    Проверка на разходите на министерството може да поиска всеки народен представител и там ще разбере ......................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион