Свързани новини

05.10.2020 10:27

DW: Режимът на Борисов засенчва дори Унгария и Полша

Видян 3887 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кено Ферзек, "Дойче веле"

От едно десетилетие в Европа обикаля призракът на популизма. Особено в източната и югоизточната част на ЕС се наблюдава подем на сили, смятани за откровено популистки. А още по-прецизно би било да се каже следното: в този регион - от Полша до България и страните-кандидатки за еврочленство от Западните Балкани - почти без изключение на власт дойдоха политици, които ако не управляват авторитарно, то най-малкото гледат на демокрацията и нейните институции с презрение и насмешка. И пропагандират националистическа, отчасти етническа политика на идентичност и суверенитет, като под това идеологическо прикритие си изграждат свои системи на корупция и клиентелизъм.

Това развитие стана възможно най-вече заради многото поредни кризи, които ЕС преживя през последното десетилетие и половина. Възходът на управници като унгарския премиер Виктор Орбан предизвика голяма загриженост сред привържениците на демокрацията и правовия ред, но и силно разколебаване. Много европейски интелектуалци пряко или косвено поставят под въпрос либералната демокрация, проекта за европейско единение и дори универсалния характер на човешките и гражданските права. Говори се даже за ново разделение между Изтока и Запада, за нова Желязна завеса, деляща уж различните манталитети и традиции.



Но всеки, който внимателно наблюдава развитията в Източна Европа, няма как да не забележи, че техните твърдения са неточни, повърхностни и дори погрешни. Защото 30 години след краха на комунистическите диктатури страните от Източна Европа сякаш се намират на прага на нови промени - през последните две-три години почти всяка държава в региона бе разтърсена от значими граждански протести срещу авторитарни и корумпирани управници. Във всеки случай Източна Европа е в момента онази част от Стария континент, в която хората по най-настойчив начин се ангажират в името на демокрацията и върховенството на правото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 05.10.2020 21:09

    В България има Демократически Централизъм с доста кютек от СИК

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата