Свързани новини

05.10.2020 09:24

Ще платим ли 300 млн.лв. повече на скандална фирма за бронемашини?

Видян 5395 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Основна тема на посещението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов в САЩ, първото от 20 г. на човек с неговия пост, е поръчката за бронемашини за българската армия. 19 минути пише за нея от юни 2018 г. и се оказа пророк. Научихме от отлично информиран източник, че разликата между двете ценови оферти в конкурса е сериозна. Понеже става въпрос за харч на 1,5 млрд.лева темата е много важна.
Нещата се разиграват точно както ги описахме преди повече от 2 години: ако България купува по цените на двете компании, достигнали и у нас до финала на поръчката, съответно в Румъния и Словакия, разликата в цената би следвало да е около 200 млн. евро в полза на офертата на General Dynamics (прогнозата ни беше за нещо като 345 млн.лв. или повече от бонусите на пенсионерите за тримесечие). И всичко това се потвърждава, въпреки липсата на официална информация с финансовите параметри на двете предложения. 19 минути научи, че офертата на единия от кандидатите Patria е много по-висока – с 9-цифрено число, в евро, което още веднъж потвърждава фактите, които изнесохме още преди над 2 години, за да предупредим какво може да очаква България от основните кандидати. Направихме го след детайлно проучване на опита на другите източноевропейски държави по придобиване на 8х8 бойни машини. Тогава изчислихме, че машината на Patria струва с около 1,348 млн. евро повече от Piranha на General Dynamics. В Словакия беше одобрен договор между финландците и министерството на отбраната на стойност 417 млн. евро за 81 машини (5,15 млн. евро на парче). Същата година Румъния поръча


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 05.10.2020 22:25

    на военен съд

  • 002 патриот предател 05.10.2020 17:50

    Каракачанов трябва да бъде сериозно разследван за продажба на бълг.паспорти, за продажба на военни имоти и то на безумно ниски цени, за ощетяващата сделка с безпрецедентното предплащане на няколко милиарда за морално остарели 8 машинки и то само на хартия.

  • 001 Николай Георгиев 05.10.2020 11:17

    То за какво друго ще ходи Каракачанов.Едно време взимахме машини от бати,сега в от новия бати.Какво сложно има за разбиране. Все пак правят търг за пред хората.То се знае от къде ще ги купим.Никакво отказване - ще се актуализира бюджета.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог