Свързани новини

02.10.2020 14:12

Нова поръчка без конкурс: Над 1 млрд. лв. за 65,8 км от пътя Видин - Ботевград

Видян 4469 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД получи поредна поръчка за над 1 млрд. лева без конкурс. Срещу 1.08 млрд. лева фирмата ще проектира и изгради близо 66 км от пътя Видин - Ботевград в участъка между пътен възел "Макреш" и обходния път на  Монтана, съобщава Дневник.

Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с модернизация на трасето от "Дунав мост II" ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". В момента се изграждат общо 62.6 км от пътя Видин - Ботевград. През миналата година работата започна от едни от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград (33 км) и Видин - пътен възел "Макреш" (29.6 км).

Отсечката между пътен възел "Макреш" и обходния път на Монтана, която "Автомагистрали" ЕАД трябва да изгради, е с дължина 65.8 км и е разделена на 5 участъка. Всеки от тях ще е с габарит на автомагистрала, като ще се изградят по две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица, като в определени участъци с по-големи наклони е предвидено изграждането и на лента за бавнодвижещи се товарни автомобили. Срокът за изпълнение е различен за всеки участък - от 28 месеца до 32 месеца.

Възлагането на новата милионна поръчка на "Автомагистрали" ЕАД е на база член 14 от Закона за обществените поръчки, действащ от март миналата година. Той позволява изключение от правилата на закона за държавни възложители. Това може да стане, когато юридическо лице, което е обект на контрол, възлага поръчки на възложителя, който го контролира, или на друго юридическо лице, контролирано от същия възложител. Контрол върху "Автомагистрали" упражнява едноличният собственик на капитала - Министерството на регионалното развитие, което е и принципал на пътната агенция.

По тази схема "Автомагистрали" получи поръчка за изграждането на частта на магистралата "Хемус" от пътен възел "Боаза" до връзката с пътя Русе - Велико Търново (134 км) срещу 1.3 млрд. лева и си гарантира още 1.38 млрд. лева за построяването на последните почти 90 километра от историческия аутобан (от връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 борба с корупцията 02.10.2020 18:24

    По-добре нищо да не прави, че при него милиардите тутакси стават милиони и качество никакво!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв