Свързани новини

02.10.2020 09:40

Куков си купи остров в Пловдив

Видян 1942 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Строителният предприемач Ангел Куков е новият собственик на пловдивския остров Адата, съобщи БНР. Около 85 декара от зеленото бижу в река Марица бе реституирано преди десетилетия, а общината държи останалите 5. Куков е купил имота от досегашните частни собственици. "Сделката стана миналата седмица. От миналата година я работим. Много е рано да коментираме каквото и да е било", заяви той пред радиото. На въпрос защо точно Адата е купил, отговори: "Защото по принцип всеки един град се развива покрай реките. Какво му е на остров Адата? Кое не е занемарено?". Пред други медии също не е съобщил подробности за плановете си, но е гарантирал, че островът ще остане на пловдивчани.


Адата е част от екологичната мрежа на "Натура 2000", на него гнездят редки птици. БНР твърди още, че според новия общ устройствен план на града, който предстои да бъде приет, ще може да бъде ползван за спорт и атракции с 80 % озеленяване и 20 % ниско строителство. Самият Куков пък е собственик на "Акваленд" в квартал "Тракия". През 2012 г. за кратък период като управител на комплекса бе назначен Славчо Атанасов. Сегашният депутат от "Обединените патриоти" тогава тъкмо бе загубил кметския пост.


До 1944 г. островът е бил собственост на банкера Константин Хаджикалчев. Следва национализация, а през 1999 г. и реституция. След съдебни перипетии островът бе обявен за публична държавна собственост, но наследниците заведоха дело срещу държавата. През 2014 г. Конституционният съд го върна отново в частни ръце.


Адата трябваше да е част от атракциите по време на "Европейска столица на културата" миналата година. Реализираха се обаче малко от мероприятията, защото не бяха съгласувани със собствениците.


Към острова има мост, който също като него се поддържа. Има и стари шлюзове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Tesla

Tesla съкращава повече от 10% от работната сила

Tesla ще съкрати повече от 10% от служителите ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог