Свързани новини

30.09.2020 16:47

Парламентът ще обсъжда въвеждането на електронни визи за руските туристи

Видян 1983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание ще обсъжда визите за чужденците, които посещават България, да станат електронни. Това ще се случи в петък, за когато е предвидено първо четене в промените на Закона за чужденците в Република България, установи справка на TravelNews в програмата на парламента за тази седмица. Поправките са внесени още на 4 май 2020 г. от група народни представителите от ВМРО, начело с Искрен Веселинов, народен представител и зам.-председател на партията. На 30 юли е внесен втори законопроект и от Министерския съвет. „Мярката с издаването на електронни визи е антикризисна и е с цел да привлече повече туристи в България. Тя ще облекчи най-вече пристигането на гости от страни извън ЕС като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус и други страни, за които имаме визов режим“, заяви Искрен Веселинов. Туристическият сектор настоява за електронни визи от поне 10 години. ЕС планира да въведе такива и води разговори от 2 години, но ще изисква засилени проверки.


От ВМРО предлагат заявлението за кандидатстване за туристическа виза да се попълва електронно на сайта на съответното посолство или консулство, като се прилагат необходимите документи за целта на пътуването. Длъжностните лица ще взимат решение за издаване на виза или отказ в срок до 5 дни и ще го изпращат по мейл. Визата ще се поставя на граничните пунктове при пристигане в България. За притежаващите апартаменти и имоти, които идват на почивка, се предлага издаването на дългосрочни многоктратни визи до 2 години с право на пребиваване до 360 дни. Тази мярка се отнася основно за руснаците, но от 2021 г. вероятно ще се засегне и британците, които имат имоти в България, защото отпада преходният период след Брекзит. От 1 януари догодина между Великобритания и ЕС ще съществува безвизов режим само в рамките на престой до 90 дни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!