Свързани новини

28.09.2020 09:49

Поне €2 млрд. падат парите от наши в чужбина: Топикономист

Видян 2885 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира в NOVA главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов - Това е важен макропоказател. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България“.


С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства само за първото полугодие по данните на БНБ. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.евро.


Много важен отпаднал фактор обаче са провалените студентски бригади и много от планираните сезонни пролетно – летни дейности в селското стопанство и туризма в САЩ, Великобритания и Западна Европа, с които се изхранват десетки хиляди българи и техните семейства през есенно-зимния сезон, добавя 19 минути.


„Ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще бъде сериозен удар“, посочи Лъчезар Богданов, според когото, ако това е краткосрочно, не е фатално.


Ако обаче туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби