Свързани новини

26.09.2020 08:39

Как ГЕРБ източи язовири заради ВЕЦ-ове на ДПС

Видян 9227 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



    През изминалите три години от язовирите "Камчия" и "Цонево" е изпускана много повече вода от необходимото.
    Тя е използвана за производство на ток от едноименните ВЕЦ-ове, като тази дейност е ограничена в рамките на допустимото едва през 2020 г.
    В резултат на това и на по-малкото валежи два от най-големите язовири в Източна България са с критично нисък обем.


Чудесно е, че водата произвежда електричество, преди да стигне до потребителите си. Освен обаче ако по пътя си не потъне в сговорите на политиката с бизнеса, пише Капитал.

Най-големите язовири в източната част на страната - "Цонево" и "Камчия", са достигнали критично ниски нива , а това очертава мрачна перспектива. Първият захранва предимно големите индустриални комплекси в Девня. Вторият - Варна и Бургас с питейна вода. Изпразнените чаши на язовирите вече оголиха схеми от бизнес и политика, сплетени във фатална зависимост, която може да доведе до невиждани досега последици.

Нивото на язовир "Цонево", който е шестият по обем в страната и най-големият във Варненска област, е спаднало да нива, които са критични за този период на годината. За това свидетелстват снимки, публикувани в социалните мрежи в дните, след като министърът на околната среда и водите Емил Димитров потегли из страната, за да установи вече известното.

В края на декември миналата година са били запълнени едва 39% от общия полезен обем на язовир "Цонево". В абсолютни числа това означава, че при общ обем 330 млн. куб. м в края на миналата година в язовира е имало не повече от 129 млн. куб.м полезен обем вода. Сега водата е под 100 млн. куб.м и въпреки взетите мерки намалява с 200 хил. куб.м на ден значително, тъй като притокът е 50 пъти по-малък от разхода.


Язовирът е основен източник на вода за заводите в Девня - около 5 млн. куб.м месечно, както и за напояване на земеделски площи в региона - между 6 и 8 млн. куб.м на месец. Част от водата от язовира също така се изпуска контролирано, за да поддържа нормалното функциониране на екосистемите, които зависят от нея. Преди да бъде използвана за тези нужди, тя минава през турбините на ВЕЦ "Цонево". Данни от месечните графици за използването на водите в язовира след 2016 г. обаче показват, че в централата са започнали да постъпват количества вода, надхвърлящи необходимите за нуждите на промишлеността и т. нар. контролиран отток.

Проверка на "Дневник" от май т.г. показа, че разрешението за увеличаване на количество вода, което върти турбината на ВЕЦ "Цонево", е било дадено от бившия министър на околната среда и водите от втория кабинет на Борисов - Ивелина Василева. По-късно одобрението е било подновено и от Нено Димов. Резултатът от действията им е, че от язовира са били източени общо близо 270 млн. куб.м вода, показва статистиката на потреблението ѝ.

Най-големите количества вода към ВЕЦ "Цонево" са били подадени през 2017 г. - около 94 млн. куб.м и 78 млн. куб.м вода през 2018 г. Подаденото количество вода през м.г. е 32 млн. куб.м. Тези данни показват, че ако през 2018 и 2019 г. през централата са минавали само количествата вода, необходими за индустриални цели и поддържането на екосистемата в района на язовир "Цонево", в началото на т.г. в него е трябвало да има поне 250, а не констатираните 129 млн. куб.м вода, сочеха експертните анализи.

Собственик на ВЕЦ "Цонево" е дружеството "Вестел 2002" на Айнур Гошкелов и Хайри Кулов. Първият е съпруг на Фатме Илияз, зам.-министър на околната среда и водите в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Хайри Кулов пък е брат на Илияз. През друго свое дружество Кулов и Гошкелов са собственици и на ВЕЦ край пернишкото село Лобош. Именно заради него през 2016 - 2017 г. язовир "Пчелина" бе източен почти до дъно. Изглежда, при "Цонево" се случва същото.

Сигнали за това, че с водата от язовир "Цонево" се случва нещо нередно, очевидно са подавани още през 2017 г. Тогава, през януари, Басейнова дирекция "Черноморски район" във Варна започна проверка, по време на която ВЕЦ "Цонево" е имала два хидроагрегата с мощност 713 kW и 450 kW. Без изненади проверката не открива нищо нередно, а с това пред собствениците на централата се откриват нови бизнес дълбини. Само два месеца по-късно - през март 2017 г. "Вестел 2002" прави инвестиционно предложение за разширяване на централата с три допълнителни агрегата с обща мощност 1944 kW. Водата за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.09.2020 12:04

    Вецовете, сеченето на горите боклуците внасяни, изхвърляни в язовирите и реките и няма виновни нали гешев ти само си го преместваш и лапаш парите на данъкоплатците с нищоправене...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей