Свързани новини

25.09.2020 20:12

Българските европрокурори няма да са подчинени на Гешев

Видян 4585 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските прокурори от европейската прокуратура, която се ръководи от Лаура Кьовеши, няма да бъдат подчинени на шефа на българското държавно обвинение Иван Гешев. Това става ясно от предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), написани от правосъдното министерство. С тях в българското законодателство се транспонира регламентът, уреждащ работата на звеното на Кьовеши.


България ще има двама европейски прокурори, като единият от тях вече е избран – съдията от Административен съд София-град Теодора Георгиева. Те ще работят по престъпления, свързани с финансовите интереси на ЕС – предимно при усвояването на фондове. Тези дела ще се гледат от спецсъда.
С промените е НПК се дава гаранция за независимостта на европейските прокурори, твърдят авторите им. На практика неговите текстове изключват европрокурорите от надзора на българския шеф на държавното обвинение. Подобна формулировка е немислима за българските обвинители. В конституцията изрично е записано, че главният оказва "методическо ръководство" върху работата на всички.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог