Тежките катастрофи у нас са намалели. Намалял е и броят на тежко ранените и загиналите при пътно транспортни произшествия.


Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването пред Вътрешната комисия в НС.


„Даваме си сметка, че това се дължи и на временното ограничаване на придвижването на гражданите по време на карантинните мероприятия, които се наложиха през месеците март и април“, каза той, предаде бТВ.


МВР заедно с Министерството на транспорта и Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата са внесли предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които ще доведат до по-бързо санкциониране на нарушителите на пътя, по-сериозно санкциониране на нарушителите, които стават рецидивисти, както и по-бързото събиране на глобите.


От началото на тази година са установени 300 000 нарушения повече в сравнение със същия период на миналата година.


„Към вчерашната дата сме събрали с около 25 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Събраната сума от глоби от всякакви нарушения вече стига 85 млн. лв.“, каза още Христо Терзийски.


МВР е инвестирало в нови модерни радари за установяване на превишена скорост, както и в различни уреди за тестване на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества.


„В момента върви процедура, по която служителите на „Охранителна полиция“ също да могат да прилагат Закона за движение по пътищата чрез видеоконтрол, за да се ограничи корупционното поведение от страна на служителите на МВР“, поясни вътрешният министър.