Свързани новини

24.09.2020 09:24

Европейска гражданска инициатива за въвеждане на Безусловен базов доход (ББД) в целия ЕС – 2020

Видян 2765 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 25 септември ще започне набирането на подписи за подкрепа на Европейската гражданска инициатива, с крайната цел да се установят Безусловни базови доходи в целия Европейски съюз, във всички 27 държави-членки.

По-специално, инициативата призовава Европейската комисия да представи на съответните институции своето предложение за въвеждане на Безусловен базов доход, като същевременно остане в рамките на компетенциите, предоставени на ЕС от Договорите.

Подписалите подкрепят само стартирането на процеса на въвеждане, но не предписват на Комисията как точно трябва да се осъществи въвеждането на Безусловен базов доход.

Ако Гражданската инициатива получи поне един милион подписа за подкрепа и броят на поддръжниците в седем или повече държави от ЕС надвишава съответната национална квота, Европейската комисия трябва да започне работа по изпълнението на предложението на инициативата. След това Комисията може да препоръча на Съвета на ЕС да формулира предложение, свързано с Безусловния базов доход, за общите насоки на икономическите политики на държавите-членки и на Съюза, и да докладва своите констатации на Европейския съвет. Въз основа на заключението на Европейския съвет, Съветът на ЕС може да приеме препоръка, установяваща тези общи насоки.

С участието на около 7% от световното население, тази Европейска гражданска инициатива се счита за най-голямата кампания за Безусловен базов доход в света. Тя ще се проведе в 27 държави-членки на ЕС, на 24 различни официални езика (и на повече от 60 местни езика), като обхваща общо население от около 450 милиона души.

Това е втората Европейска гражданска инициатива за Безусловен базов доход. Първата се проведе през 2013-2014 г., когато получи над 285 000 подписа. Тогава официалната цел не беше постигната, но шест държави – България, Словения, Хърватия, Белгия, Естония и Холандия достигнаха и надминаха своите квоти за подписи, а една – Унгария, беше близо до постигане на тяхната. За новата Европейска гражданска инициатива се очаква много поголям успех от 1 милион подписа, поради повишаване на осведомеността относно Безусловния базов доход и разширяването на мрежата от поддръжници на ББД. „Въвеждане на Безусловни базови доходи (ББД) в целия ЕС“ е една от първите Европейски граждански инициативи, която използва нова система за събиране на подписи за подкрепа. Наред с други начини, подкрепата вече може да бъде изразена с помощта на електронни средства за идентификация, като например национална лична карта.

Въвеждането на Безусловен базов доход, както се казва в Инициативата, гарантира материалното съществуване на всеки човек и възможността му да участва в обществото като част от неговата икономическа политика, и намалява регионалните различия с цел засилване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в ЕС.

Общите принципи на Безусловния базов доход, които са безусловност, универсалност, индивидуалност и достатъчност за достойно съществуване, са изложени в Приложението към документа, както и разпоредбите на Хартата на основните права на Европейския съюз и други договори, които въвеждането на Безусловен базов доход ще приложи. Останалото, като например най-добрият избор от многото възможни методи за финансиране или разделението на компетенциите между ЕС и държавите-членки по отношение на детайлите на Безусловния базов доход, ще бъде обект на допълнителни обсъждания, по-специално по време на разискванията в институциите на ЕС.

Както е дефинирано в Приложението, Безусловният базов доход като човешко право и привилегия не зависи от каквото и да е условие, било то задължение за извършване на платена работа, за демонстриране на желание за работа, за участие в общественополезен труд или за действия, свързани със спецификата на пола.

Универсалността означава, че базовият доход се изплаща на всеки, независимо от ресурсите на човека, неговата възраст, произход, социален статус или който и да е друг показател. Базовият доход е индивидуален, като във всеки случай се изплаща само на лица, независимо от семейното им положение, а не на семейства или други институции като цяло.

Сума, превишаваща относителната граница на бедността, съответстваща на поне 60% от средния нетен доход на населението на страната, обикновено се счита за достатъчна за Безусловен базов доход. Авторите на инициативата, обаче, подчертават, че тъй като средният доход е по-нисък (с по-ниска покупателна способност) в страните с по-нисък жизнен стандарт, следва да се вземат предвид и други критерии, като например стойността на потребителска кошница със стоки и услуги.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния