Свързани новини

23.09.2020 09:39

БГ образованието най-лошо в света: СБ

Видян 4346 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спадът в качеството на образованието и намаляване на годините на обучение в България е най- голям отчита Световната банка (СБ) в последната актуализация на Индекса на човешкия капитал.


Скалата фиксира редица параметри. Тя отчита какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да е в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст. В нея България и Украйна са двете държави, посочени като пример за спад на качеството на образование през последното десетилетие.


Страната ни попада в още един негативен пример – за годините на  обучение, като в този случай се нарежда до Молдова, Румъния и Украйна.


Общият извод в доклада е, че младите хора в Европа и Централна Азия получават възможностите, необходими за израстване като продуктивни възрастни, което  се дължи на продължителните инвестиции в здравеопазването и образованието през тяхното детство и юношество. Подобна картина обаче е актуална за България, както личи от анализа, който ни постави в дъното на тази класация.


На този фон стана ясно, че са предвидили крути мерки, но не в посока повишаване на  качеството на учебния процес, а за налагане на санкции покрай К19. Налагат се глоби до 2000 лв. за директор, ако ученик е без маска. При повторно нарушение ще има и по-сериозни санкции за самото учебно заведение.


Инспектори от БАБХ и РЗИ вече обикалят и следят дали и как се спазват противоепидемичните мерки.


Новите мерки за децата в училище предвиждат задължително да носят маски в общите части, а в класните стаи – не, което поставя под съмнения смисъла от цялата наредба. За учителите маските и шлемовете ще са задължителни навсякъде.


За физически лица глобата е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение, тя ще бъде между 1000 и 2000 лв. За юридически – глоба между 500 и 2000 лв., при повторно нарушение санкцията ще бъде между 2000 и 5000 лв.


Вече има въведена жалба до ВАС от съдия Росица Стойнова, която обжалва удължаването на мерките, тъй като те не отговарят на епидемиологичната обстановка у нас. Образувано е и дело, тъй като това наистина  не е законсъобразно.


От Български родителски централен комитет (БРЦК) също обжалваха становището на шефа на МОН Красимир Вълчев. Припомняме, че по думите му  „има разписани правила”, но реално самите родители и преподаватели такъв текст не са видели.  Никой не е уведомен и няма разписан документ, а санкции ще има без нормативна база.


Изпратени съответните въпроси до президента и КС, както и до Комисията по жалби в НС. От парламента заявиха, че ще бъде поискан отговор от министър Вълчев  къде точно са разписани въпросните мерки и санкции.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 трайно унищожено образование 24.09.2020 09:30

    И пет пъти да увеличи заплатите на учители и преподаватели Борисов не може да проумее, че качеството няма да се промени. При положение, че се произвеждат професори и доценти на ангро без нужните качества, а по слугинажни и удобни на властта поведения, че се купуват изпити и направо дипломи, а вече и хоноровани титли това си е чисто източване на средства и купуване на електорат!!! Днешната ценностна система и герберски модел наложиха неграмотници с кухи дипломи да се вихрят по всички нива на властта и администрацията

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с някои препятствия

Днес може да се сблъскате с някои препятствия, но