Свързани новини

21.09.2020 10:24

Готвим конституционна жалба. Промените в Изборния кодекс са риск за националната сигурност: Божанков

Видян 2699 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Сега действащата Конституция е и ще бъде преграда пред произвола на това управление. Понеже видяха, че те няма да съберат 160 гласа за Велико Народно събрание и нова конституция, прибегнаха до абсурдния способ - да променят основни правни и демократични принципи чрез референдуми. Еманация на управлението на ГЕРБ е такава промяна в преходните и заключителните разпоредби.  Първо, очакваме вето от президента. Второ, нашата парламентарна група е готова с конституционна жалба. С две думи - това няма да се случи", коментира пред БТВ промените в Изборния кодекс народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков.

Той подчерта, че това е противоконституционен текст и обърна внимание, че е показателно накъде води България подобно поведение от страна на управляващите: "То показва отношението на властта към конституционния ред. Абсурдна е идеята - основни граждански права и демократични ценности да бъдат отменяни и променяни чрез подлагане на референдуми."

"Конституцията е категорична - въпроси като формата на държавно управление са само и единствено в компетентността на Велико Народно събрание. Не може чрез промяна в закона и чрез референдум това да се случи. След като не успяха да приемат онова, което те наричат "нова конституция", сега търсят ред по законодателен път да отменят сега действащата Конституция. Очевидно е, че сега действащата Конституция е пречка и преграда пред произвола на това управление", коментира Божанков.

"Това е риск за националната сигурност на България. Досега гледахме с ирония на опитите за съставяне на нова конституция, на Изборен кодекс, творенията на Данаил Кирилов. Сега вече изобщо не е смешно", каза още депутатът от левицата.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби