Свързани новини

21.09.2020 09:25

Чака ни К19-зима с маски: Вирусологът на Меркел

Видян 3754 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германците го слушат: Кристиан Дростен е водещият вирусолог в страната. И човекът, създал първия в света тест за коронавирус. Зимата няма да е никак лека, а маски ще носим цялата 2021 година, казва той в интервю за ДВ.


ДВ: Проф. Дростен, колко дълго още светът ще трябва да живее с пандемията?

Кристиан Дростен: Много е трудно да се правят глобални прогнози. Към момента в Европа наблюдаваме различни ситуации в отделните страни. Но е ясно, че зимата няма да е никак лека. През следващата година трябва да имаме ваксини, но ще ни отнеме време до края на годината, докато е ваксинирана поне една част от населението. А от маските няма да се отървем така лесно. Защото дори когато започнем да ваксинираме, голямата част от населението ще трябва да продължи да носи маски. В страни като Германия със сравнително малко на брой инфекции не можем да очакваме масов имунитет. Такава ще бъде навярно картината и в останалите европейски страни.

За някои други райони по света е трудно да се правят прогнози. В Африка например болестта сякаш протича по-леко, което може да се дължи на по-ниската средна възраст на населението там. Но в момента ние наблюдаваме основно големите градове, където живеят много млади хора. И все още не знаем как ще се развият нещата, когато вирусът се разпространи и в другите райони. Нито знаем какъв стадий е достигнала епидемията там. Има данни, според които инфекциите намаляват. Но не сме сигурни дали на базата на тези данни можем да правим по-общи заключения. Възможно е в градовете епидемията да отслабва, но е възможно и обратното - тепърва да набира сила.

ДВ: Кои региони по света предизвикват най-голяма загриженост?

Дростен: Индия ни тревожи най-много в момента. В тази страна с много висока гъстота на населението вирусът се разпространява почти безконтролно. Бих посочил също така региони в Южна Америка. За Африка вече говорихме - епидемиологичната ситуация на този континент си остава засега малка загадка. А на северното полукълбо, където предстои зимата, има региони, в това число и Европа, където наблюдаваме слаб контрол върху вируса. Някои страни отчитат сериозен ръст на инфекциите още преди началото на студения сезон. И ми се струва, че съвсем скоро ще трябва отново да затегнат мерките.

ДВ: Много страни по света сочат Германия като пример за добър подход в пандемията. Кои са, според Вас, правилните решения, взети в страната?


Дростен: На първо място бързата реакция в началото на първата вълна и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 21.09.2020 21:33

    Този простак да вземе да се зазида някаде за да се пази от вируса ,а околните от глупостта си ,която естествено е скъпо заплатена!

  • 001 Anonimen 21.09.2020 12:25

    Ако може да създаде и маска, която поне да ни топли през зимата, че да има някаква файда от цялата схема

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец