Свързани новини

19.09.2020 20:00

Газовата връзка с Гърция оттича за някога през 2021 г.

Видян 3398 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Междусистемната връзка на гръцката и българската газова мрежа чрез 182-километровото трасе Комотини-Хасково-Стара Загора няма шанс да стане и до края на 2020 г. Такива актуализирани намерения обяви преди време министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като стана ясно, че проектът е силно засегнат от жестоките мерки срещу коронавируса, въведени от правителството през март, и няма да стане до октомври 2020 г.. Какъвто срок тя обяви миналата есен, съобщава Медиапул.


Сега в проекта за енергийна стратегия на България до 2030 г. за тази газова връзка е записано: "Предвижда се реализирането на проекта да приключи в синергия с проекта ТАР (Трансадриатическия газопровод – б.а.), като до края на 2020 г. следва да бъде изградена линейната инфраструктура, а през първото полугодие на 2021 г. газовата връзка да бъде въведена в търговска експлоатация".


Всъщност договорът с изпълнителя на строежа на тръбата с капацитет 3 млрд. куб. м годишно – гръцката "Авакс", изисква работата да приключи до края на април 2021 г. Заложеният в контракта срок обаче бе "скъсен" от министър Петкова, която преди година обяви, че ще се строи ускорено. Още тогава от проектната компания обявиха, че за да стане това трябва допълнително плащане, което ще се отрази върху тарифите за ползване на бъдещата инфраструктура.


Коронавирус плюс технически причини


Ускореното строително обаче не само не се случи, но има забавяне и отвъд фиксирания в контракта срок – април 2021 г.


Още в разгара на пандемията от коронавирус през април се разбра, че проектът закъснява и няма да приключи в уречения от Петкова срок – октомври 2020 г. Тогава от компанията, която ще е оператор на тръбата - "Ай Си Джи Би", официално заявиха пред Mediapool, че доставчикът на тръбите "Коринт Пайпуърк" и изпълнителят "Авакс" са поискали удължаване на сроковете им по договорите, което се разглеждало, но не казаха с колко.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви