Спряно е водоподаването от язовир „Бели Искър“ за Перник, съобщи управителят на местното ВиК дружество Борислав Иванов, цитиран от БТА. От 3 август досега заради ремонт на главния водопровод в града - квартали „Изток", „Мошино" и „Тева", както и селата Големо Бучино и Люлин – ползваха вода от довеждащия водопровод през Мало Бучино, предаде бТВ.  Припомняме, че за спасителния водопровод за Перник правителството плати 26,5 млн. лв. с ДДС., а сега излиза от употреба.


Ремонтът на съоръжението вече е приключил. Той се е забавил с десетина дни заради инцидент с перничанин, увредил новата тръба, докато търсел с багер желязо.


Нарушителят е издирен и ще му бъдат наложени санкции. Наранената тръба е подменена и захранването с вода на Перник от днес изцяло е превключено към язовир „Студена“.


Обемът на язовира е 20 708 800 куб. м, при капацитет 25 519 100 куб. м. Средноденонощно се ползват по 600-650 л/сек. Съхраненото количество вода ще достигне за една година напред, дори ако няма никакви валежи, заяви Иванов.