Свързани новини

18.09.2020 13:19

Новият дълг- всички плащаме, за да харчи Борисов еднолично и безотчетно нашите пари: Нинова

Видян 2987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10 годишна емисия за 2.5млрд.лв и 2.5млрд.лв за 30 години. Общо 5 млрд.лв. За това действие на правителството има много въпроси, без отговори от страна на премиера.


Първо, защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само до преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага да взимаме нов заем, защото в резерва на държавата има 9млрд. лв. Към края на 2019г. държавният дълг, отнесен към БВП на България е около  20%. Едно сравнение- при заклеймяваното от ГЕРБ лошо управление на социалистите, дългът в края на 2009г. беше 13%.


Втори въпрос- защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар? Специалисти казват, че е много по-полезно за българската икономика и финансовите пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар. При свитото търсене, при намаляващия износ и без особен интерес при кредитиране, при затруднение  по осигуряването на достатъчно големи пакети по нисколихвени държавни ценни книжа,  специалистите казват, че емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български икономически проблеми.


Трети въпрос - условията, при които е взет дългът. Определено неадекватни са твърденията на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга, дължаща се според него на зашеметяващия кредитен рейтинг. Също, годишната лихва, цената на този дълг при десет годишните облигации е 0.4%, а на 3-годишните облигации  е 1.4%. За сравнение, последният заем в евро от Европейският съюз в размер на само 1млрд е в размер от 0.1%. От месеци Европейската централна банка и Централната банка на САЩ поддържат нулеви и дори отрицателни лихвени проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни около нулеви и отрицателни такива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от